İçeriğe geç

Atatürkün Kökeni Yunan Mı

Atatürk’ün ataları nereli?

Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi, Selanikliydi. Uzak ataları Vidin’den ayrılıp Serres’e yerleştiler ve oradan Selanik’e geldiler. Ali Rıza Efendi başlangıçta Selanik’te vakıf sekreteri olarak çalıştı.

Atatürk hangi boydandır?

Dedesi Ahmet Bey ile ağabeyi Hafız Mehmet Bey’in “Kızıl” lakabından ve yerleştikleri topluluğun adının “Kocacık” olmasından da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal Bey’in baba tarafı Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli rol oynamış olan “Kızıl Oğuzlar” veya “Kocacık Yörükleri, Türkmenler”den gelmektedir.

Atatürk’ün babası Arnavut mu?

Babası Ali Rıza Bey’in, bugünkü Makedonya sınırındaki Arnavutluk sınırındaki Resne ilçesinin Kovacık köyünden Selanik’e yerleştiği ve aslen Söke Yörüklerinden olduğu söylenmekle birlikte Arnavut, hatta Avdeti kökenli olduğu yönünde de rivayetler vardır.

Mustafa Kemal’in gerçek ismi nedir?

Mustafa Kemal AtatürkHalaskâr · Gazi · Mareşal · Okul Müdürü · Ebedi Bey Mustafa Kemal Atatürk 1317-S.

Atatürk aslen hangi milletten?

Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Baba tarafından büyükbabası Hafız Ahmet Efendi, 14-15. yüzyıllarda doğmuştur. Yüzyıllar boyunca Konya ve Aydın’dan Makedonya’ya yerleşen Kocacık Yörüklerine mensupturlar. Annesi Zübeyde Hanım, Selanik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.

Mustafa Kemal Atatürk Yunan mı?

Mustafa Kemal’in anne ve baba tarafı, Anadolu’nun fetihlerinden sonra Rumeli’ye yerleşerek buraları Türkleştirmek isteyen Yörüklerden veya Türkmenlerden gelmektedir.

Atatürk Avşar türkü mü?

F.K. Cumhuriyetimizin kurucusu, savaş meydanlarının kahramanı ve büyük devlet adamı Atatürk’ün ailesi aslen Karamanlıdır. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı’nın Karaman Beyliği’ni ortadan kaldırıp halkını sürgün ettiği yıllarda Karaman’ın Taşkale köyünden Rumeli’ye göç eden Yörük aşiretlerine mensupturlar.

Selanik’in hangi Türk boyu?

Balkanlara yerleşen Türklerin çoğunluğunun Karamanoğulları ve Aydınoğulları olduğu belirtiliyor. Selanik, Romanya’da Yörüklerin en yoğun yaşadığı yer olarak kabul ediliyor. Selanik, Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli bir merkezi. O gün Selanik, Rumeli’nin İstanbul’u gibiydi.

Atatürk’ün neden hiç akrabası yok?

Bu aile ağacına göre ailenin kökleri Zübeyde Hanım’ın büyük büyükbabası Hacı Abdullah Ağa’ya kadar uzanmaktadır. Kendisinin ve kardeşlerinin çocuğu olmadığı için Atatürk’ün doğrudan aile ağacı kardeşleriyle son bulmaktadır. Ancak cumhuriyetin kurucusunun anne tarafından geniş bir akraba çevresi vardır.

Ali Rıza Efendi Türk mü?

Mustafa Kemal Atatürk, Makbule Hanım ve diğer aile fertleri ile Atatürk ailesini yakından tanıyan çocukluk arkadaşlarının verdiği bilgilere göre, Ali Rıza Efendi’nin soyu, Osmanlı Devleti’nin Rumeli’yi fethinden sonra Anadolu’dan göç edip bölgeyi Türkleştirmek amacıyla yerleşen Yörüklere dayanmaktadır.

Atatürk’ün kaç eşi vardı?

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk hayatı boyunca sadece bir evlilik yapmış ve bu evlilik uzun sürmemiştir. Ancak Atatürk’ün birçok evlatlık çocuğu olduğu bilinmektedir.

Konya Yörük mü?

Selçuklular döneminde Makedonya’ya gelen Oğuzlar, Konya’dan geldikleri için Makedonya’da yaşayan yerel halk tarafından “Konyar” olarak adlandırılıyordu. Osmanlı döneminde Makedonya’ya gelen Oğuzlar, Anadolu’daki yerel halk tarafından “Yörük” olarak adlandırılıyordu. Oğuzlar Makedonya’ya “Yörük” adıyla geldiler.

Atatürk’ün soyismi ne?

Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden beş ay sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e, 24 Kasım 1934’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen 2587 sayılı Kanun ile “Atatürk” soyadı verildi. 17 Aralık 1934’te çıkarılan kanunla, bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı.

Atatürk mirasını nerelere bıraktı?

Atatürk çiftliklerini Maliye Bakanlığı’na, diğer taşınır ve taşınmaz mallarını ise Cumhuriyet Halk Partisi’ne bağışlamıştır. Bu çalışmanın bir amacı da Maliye Bakanlığı ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne yapılan bağışların nasıl gerçekleştiğini ve bunların ne gibi sonuçlar doğurduğunu bulmaktır.

Mustafa Kemal’in gerçek babası kim?

Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik’in Kocamasım semtindeki Islâhhane Caddesi’ndeki üç katlı bir evde doğdu. Babası gümrük memuru Ali Rıza Efendi, annesi ise Zübeyde Hanım’dır. Baba tarafından büyükbabası Hafız Ahmet Efendi, 14-15. yüzyıllarda doğmuştur. Yüzyıllar boyunca Konya ve Aydın’dan Makedonya’ya yerleşen Kocacık Yörüklerine mensupturlar.

Atatürk’ün annesi hangi soydan gelir?

Aile kökeni, II. Mehmed döneminde Karaman’dan Rumeli’ye göç eden ve Selanik ile Manastır arasında kalan Vodina Sancağı’nın “Sarıgöl” kazasına yerleşen “Konyar” olarak da bilinen Yörük Türkmenlerine dayanmaktadır. Zübeyde Hanım, Langaza’daki Rapla çiftliğinde büyüdü. Çocukken okuma yazma öğrendi.

Atatürk’ün soy ağacı nereye dayanıyor?

Sayfayı düzenleyerek yardımcı olabilirsiniz. Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, II. Mehmed zamanında Konya’dan Selanik’e göç eden Konyarlar adlı Yörüklerin soyundan gelen Hacı Sofu ailesine mensuptu. Babası Ali Rıza Bey, Makedonya doğumlu bir Yörük’tü.

Atatürk’ün kütüğü neden Gaziantep’te?

Karşılığında Gaziantep halkı, Kent Konseyi’nden Ulu Önder’e vatandaşlık teklifinde bulunmuş, Atatürk’ün onayıyla merkeze bağlı Bey Mahallesi nüfusuna dâhil edilerek resmen Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için ayrı bir gurur kaynağı olarak tarihe geçmiştir.

Mustafa Kemal’in annesi nereli?

Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, 1857 yılında Selanik yakınlarındaki Langaza’da doğdu. Ailesi “Sofuzadeler” diye bilinen Feyzullah Ağa’nın tek kızı olan Zübeyde Hanım ile üçüncü eşi Ayşe Hanım’ın annesi, bilge kişiliğinden dolayı “Molla Hanım” olarak anılırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir