İçeriğe geç

Abdallar Soyu Nereden Gelir

Abdalların kökeni nereden gelir?

Müzik yetenekleriyle ünlüdürler. Müzik kulakları çok gelişmiştir. Nota bilmezler. Bala ve Keskin’deki Abdalların, şu anda İran sınırları içinde bulunan Horasan bölgesinden geldiği söylenmektedir.

Abdal Çingene mi?

Abdallar, Türkiye’nin çeşitli yerleşim yerlerinde yaşayan ve kendilerine özgü kültürel değerleri, meslekleri ve yaşam tarzlarıyla bilinen bir topluluktur. Tarih boyunca Abdallar, göçebe yaşam tarzları, meslekleri, görünümleri ve kültürel normları nedeniyle Çingenelerle karıştırılabilmiştir.

Abdalların mezhebi nedir?

Ülkütaşır’a göre (Ülkütaşır, 1940) Abdal’ın Alevi caferileri tarikata mensup olup, cem ritüelleri Bektaşiler, Çepniler ve Tahtacılar’ın cem ritüelleriyle aynıdır.

Abdallar Türkmen mi?

Kırşehir ve çevre ilçelerde Orta Anadolu Türk kültürünü temsil eden Türkmen gruplarından biri olan Abdallar, Çiçekdağı’nda da temsil edilmektedir.

Abdal Arapça ne demek?

“Abdal”, “Badal”ın veya daha doğrusu “Badeel”in çoğuludur ve “vekiller”, “peygamberlerin rolünü kısmen değiştirenler” veya “Tanrı dostları” anlamına gelir. Abdallar, Tanrı’ya gerçek, saf inananlardan oluşan bir gruptur. “Abdal”, “Badal”ın veya daha doğrusu “Badeel”in çoğuludur ve “vekiller”, “peygamberlerin rolünü kısmen değiştirenler” veya “Tanrı dostları” anlamına gelir. Abdallar, Tanrı’ya gerçek, saf inananlardan oluşan bir gruptur.

Abdal ismi nereden gelir?

Arapçada IX. 19. yüzyıldan beri bir tasavvuf terimi olarak kullanılan Abdal kelimesi, “derviş” ve “şahit” anlamına gelen bedîl kelimesinden gelir. Bedîl kelimesinin Arapçadaki çoğulu abdal veya ebdâl’dır.

Abdallar roman mı?

Abdallara “Roman” denmesinin sebebi, yaşam tarzları ve işlerinde benzer olmalarıdır. Aynı zamanda Abdallar, Romanlar gibi en yoksul ve sosyal olarak dışlanmış gruplardan biri oldukları için bu şekilde anılırlar.

Alevi Abdallar kimdir?

Abdallık kavramı, Alevi-Bektaşiler dışındaki tasavvuf çevreleri ve tasavvuf insanları tarafından genellikle “Allah dışında dünyadaki her şeyden vazgeçmiş kişi” anlamında kullanılmaktadır. Olarak tanımlanmaktadır.

Kırşehir abdalları ne demek?

Müzikle ilgili faaliyetler birçok toplumda çeşitli müzik gruplarının ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır (Duygulu 1997: 108-121). Mesleki olarak müzikle uğraşan bu gruplara Kırşehir’de “Abdal” denmekte ve ünü geniş bir bölgeye yayılmıştır.

Osmanlı’da abdal ne demek?

Şiir ve nesirde derviş anlamına gelen, halk ozanlarının adlarının başına veya sonuna eklenerek mahlas olarak da kullandıkları (Pir Sultan Abdal, Kaygusuz Abdal gibi) Abdal sözcüğü, Anadolu’nun çeşitli yörelerinde kullanılmaktadır.

Kırşehir Abdallar Topluluğu Alevi mi?

Musahibleriyle birlikte yola giren bir çift (dört kişi) için yapılan bir cemdir. Bu ritüel, Alevi olmasalar bile Bektaşilik yolunun Babağen koluna yani Derviş Bektaşiliğine girmek isteyenler için de yapılır. Bu, bu dünyada ve ahirette Muhammed ve Ali’nin kardeşliğinden gelir. Yola giren her Abdal, yoldaş olmalıdır.

Abdallar Bektaşi mi?

Dolayısıyla Abdalların da zamanla özümsediği Bektaşi geleneğine Hurufi inanç unsurlarının girişinin esas olarak Yemînî ve benzeri dervişler aracılığıyla gerçekleştiği söylenebilir.[36] Fazilet-nâme dikkatlice okunduğunda Yemînî’nin dinî-tasavvufî kimliğinin Hurufilikten çok daha baskın unsurlar içerdiği görülebilir.

Abdalların ırkı nedir?

Abdallar (Türkiye), Türkiye’de yaşayan Alevi-Türkmen grubu.

Abdallik geleneği nedir?

1938 yılında Kırşehir’de doğan Ertaş, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göçü sırasında bölgeye yerleşen Abdalların mirasını günümüze taşıyor. Abdallar, hakikat yolunda yürüyen ve haksızlıklara karşı mücadele eden gezgin dervişlerin geleneğini temsil eden insanlardır.

Türkmenler Alevi mi Sünni mi?

Diyarbakır ve çevresindeki Türkmenler, Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep, Musul ve Halep Türkmen hatlarına doğrudan bağlıdır. Bahsedilen bölgelerde yaşayan Türkmenlerin çoğunluğu Alevidir ve bu toplulukların büyük bir kısmı Hacı Bektaş’ı büyük liderleri olarak kabul eder.

Abdal Türkçe mi?

Bu kelime Arapça’da “price” ve “bedil” ve Farsça’da “abdalan” kelimelerinin eşanlamlısı olarak kabul edilir. Türk tasavvufunda Abdal olarak da kullanılır. Abdal kelimesinin TDK anlamı ve tüm detayları. Abdal, Türk tasavvufunda maneviyatlarıyla öne çıkan kişileri tanımlamak için kullanılan bir unvandır.

Kırşehir Abdallar Topluluğu Alevi mi?

Ötekinin Ötekisi: Abdallar Ayrıca Bektaşilerden sonra şehirlerde yaşayan ikinci Alevi topluluğu olduklarını da söyleyebiliriz.

Osmanlı’da abdal ne demek?

Şiirde ve nesirde derviş anlamına gelen ve halk ozanlarının adlarının başına veya sonuna eklenerek mahlas olarak kullandıkları (Pir Sultan Abdal, Kaygusuz Abdal gibi) Abdal sözcüğü, Anadolu’nun çeşitli yörelerinde kullanılmaktadır.

Teberler kimlerdir?

Kırşehir’de yaşayan ve tarihi “Abdal” adı verilen gezgin dervişlere dayanan Teberler, yüzyıllar önce Orta Asya ve İran’dan Türkiye’ye göç etmişlerdir. Teber dili, günlük ihtiyaçlardan ortaya çıkan, kendi içinde gizli bir dil olup, az sayıda kelimeden oluşmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir