Bordo bulamacı nasıl elde edilir?
Mavi taş bu suda bir torba veya sepete asılarak eritilir. Bu şekilde hazırlanan mavi taş eriği 100 litrelik bir kaptaki kireçli suyun üzerine yavaşça dökülür ve tahta bir çubukla sürekli karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç oluşturulur.
10 Litre suya Ne Kadar bordo bulamacı Konur?
10 litrelik pompaya biraz su eklenir. Hazırlanan sönmüş kireç suyu daha sonra tankın eleğinden boşaltılır. Hazırlanan mavi taş çözeltisi daha sonra tank eleğinden geçirilir ve sürekli karıştırılarak yavaşça boşaltılır.
Bordo bulamacı ölçüsü nedir?
%1 kırmızı şarap çamuru için, 1000 gram mavi taş ve 0,500 gram kireç tercih edilir. %1,5 kırmızı şarap çamuru için, 1500 gram mavi taş ve 0,750 gram kireç kullanılır; %2 Burgonya çamuru için, 2000 gram mavi taş ve 1000 gram kireç kullanılır.
Ağaçlara bordo bulamaç ne zaman atılır?
Özellikle meyve ağaçlarına sonbaharda (yaprakların 3/4’ü veya tamamı döküldüğünde %2’lik doz) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5’luk doz) Burgonya bulamacı uygulandığında, ertesi yıl ortaya çıkabilecek birçok hastalığa karşı etkili ve ekonomiktir. Mücadele ilacıdır.
Bordo bulamacı yerine ne kullanabilirim?
CoppaFort, içerdiği bakırın yavaş salınımı sayesinde uzun süre ortamda kalarak bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı koruma sağlar. Fındık bahçelerinde ve diğer meyve ağaçlarında Bordeaux macunu yerine rahatlıkla kullanılabilir.
Bordo nasıl elde edilir?
Kırmızı ve siyah renklerin birleşiminden ortaya çıkan renk bordodur. Kırmızı ve siyahın farklı tonlarını ve miktarlarını kullanarak bordo veya koyu kırmızının farklı tonlarını elde edebilirsiniz.
Yüzde 2’lik bordo bulamacı nasıl hazırlanır?
%2 Bordeaux bulamacı yapmak için 2 kg mavi kireç taşı ve 2 kg sönmüş kireç veya 1 kg sönmemiş kirece ihtiyacınız olacak. Eritme ve karıştırma için 100 litrelik 1 plastik veya tahta fıçıya, 1 plastik veya tahta fıçıya, beton leğene, plastik kovaya, filtreleme için tülbent, tahta çubuklar (karıştırıcılar) gibi malzemelere ihtiyacınız olacak.
Bordo bulamacı yağmurdan etkilenir mi?
İçerisinde gübre bırakılmamalıdır. Ayrıca, ilaçlama sırasında hava koşulları çok önemlidir. Yağmur bekleniyorsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan yaklaşık 10 saat sonra yağmur yağarsa, pestisit gerekli etkiyi gösteremeden yıkanıp gidecektir.
Bordo bulamacı hangi bitkilerde kullanılır?
Bordo bulamacı; Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında uyuz ve yanıklık, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve yaprak kurdu ile dal çürüklüğü, eriklerde cep hastalığı, şeftalilerde yaprak kıvrılması, cevizlerde antraknoz ve yosun gibi birçok hastalığa karşı etkilidir.
Bordo bulamacı çok atılırsa ne olur?
Doğal çiftçilik yöntemleri gibi. Bordeaux karışımı balıklar, sığırlar ve küçük hayvanlar için zararlıdır ve topraktaki bakır sülfat miktarı arttığında tüm toprak yaşamı, özellikle solucanlar için zararlıdır. Solunum sistemini ve akciğerleri etkilediği için egzersiz yaparken veya kullanırken mutlaka maske ve plastik elbise giymelisiniz.
Bordo bulamacına şeker konur mu?
Kuru dallar ilaçla temas ettirilmemelidir. İlaçlamadan sonra 10 saat içinde yağmur yağarsa ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaç hazırlandıktan sonra aynı gün hemen kullanılmalıdır (aynı gün kullanılmayacaksa 100 litre kırmızı şarap karışımına 200 gr toz şeker eklenebilir ve iki güne kadar saklanabilir).
Zeytine bordo bulamacı nasıl atılır?
Çürüklük hastalığı: Hastalık yeni başlamışsa, hastalıklı kökler kesilip kazındıktan sonra bu yerlere fırça ile %5 bordo macunu, %2 mavi taş ve %5 siyah boya sürülür. Katrana aşı macunu veya 750 gram ardıç sürülür.
1 kg bordo bulamacı kaç litre suya konur?
Örneğin %1 kırmızı şarap çamuru için; CLARE PUDİNGİNİ KENDİNİZ YAPIYORSANIZ; 1 kg LEARSTONE + 0,5 kg sönmemiş kireç veya 100 lt suya 1 kg sönmemiş kireç.
Ağaç gövdesine kireç ne zaman sürülür?
Kireç, ağaçlar uykudayken, genellikle sonbahar sonu veya kış başında uygulanmalıdır. Bu zamanlama, kireçlemenin etkinliğini artırır ve ağaçların ilkbaharda sağlıklı bir şekilde uyanmasına yardımcı olur.
Ağacın geç çiçek açması için ne yapmalı?
h- Çiçeklenmeyi geciktirmek. İlkbaharda son don olaylarının çok sık görüldüğü yerlerde, meyve ağaçlarının çiçeklenme döneminde dondan aşırı zarar görmesini önlemek ve çiçeklenmeyi geciktirmek için ağaçların dipleri 1 m çapında açılarak kar veya buz kalıpları yerleştirilir.
Bordo bulamacı hammaddesi nedir?
Bordo Bulamacı, mavi taş (bakır sülfat %98) ve kireç karışımıdır.
Bordo bulamacı ile göztaşı aynı mı?
Bordeaux macununun ana maddesi bakır sülfattır, halk arasında mavi taş olarak da bilinir. Patojenlere karşı ana toksin bakır iyonlarıdır. Ancak, asidik bakırın pH değerini nötrleştirmek ve fitotoksik etkiyi ortadan kaldırmak için gübreye sönmüş kireç çözeltisi de eklenir.
Bordo bulamacı kimyasal mı?
Bakır sülfat, mavi taş olarak da bilinir, suda tamamen çözünen mavi ve kokusuz bir kimyasal bileşiktir. Normalde zehirli bir kimyasal olan mavi taş (göktaşı), suda tamamen çözülür ve sönmüş kireçle karıştırılarak en eski geleneksel tarım ilacı olarak bilinen kırmızı şarap bulamacı elde edilir.
Bordo bulamacı organik tarımda kullanılır mı?
Bordeaux karışımı ile birçok mantar hastalığına karşı beklenen koruyucu etkiyi elde edebilirsiniz. Organik tarımda gübreyi tohum yatağına ve fide toprağına ve sebze bahçesine serperek hastalıklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz.