Yükseltmek kelimesinin kökü nedir?
Körtüm sözcüğünün yerden yüksekte, yüksekte bulunması nedeniyle, “üstünde olmak, yukarıda kalmak, yükselmek, yükselmek” anlamına gelen *kö- sözcüğünden türediği anlaşılmaktadır.
Yükselmek sözcüğünün kökü nedir?
Bu kelime, Eski Türkçe “yükselmek” fiilinden, Eski Türkçe eki +Uk ile türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe eki +sA- ile “yüklemek” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için, freight makalesine bakın. Moğolca ügsü – “yükselmek, dışarı çıkmak”, ügsügüü “yukarı” Türkçeden ödünç alınmıştır.
Yükseltinin kökü nedir?
Türkçe’de “ayağa kalkmak” fiilinden, Türkçe’de + ekiyle türemiştir. Bu fiil, Türkçe’de “yüklemek” kelimesinden, Eski Türkçe’de +sA- ekiyle türemiştir.
Çoğaltmak kelimesinin kökü nedir?
7.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Kelime kökü nereden gelir?
Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelime(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen şey, söz” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Yükselmek türemiş mi?
Bu kelimenin, *ka- (*yükselmek, yükselmek, artmak vb.) anlam sözcüğünden türediği açıktır: ka-l-(yükselmek bkz. ḳal-)-ı-.
Yükselmek ne demek?
Fiil öbeği: (bir şeyden) daha iyi olmak veya daha iyi hale gelmek. Yemeğin kalitesi asla ortalamanın üstünde değildir.
Alçak kökü nedir?
“Uysal, nazik, küçümseyici, yavaş” anlamına gelen Eski Türkçe “alkasi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe (sadece Oğuzca) aşak “dağ tabanı, dip” kelimesiyle ilişkilidir. Daha fazla bilgi için aşağıya bakın.
Geniş kelimesinin kökü nedir?
GENİŞ (< GEŊ+İ-Ş) Bu durumda Türk dilinin yazı tarihi ve yazılı eserler incelendiğinde ‘geniş’ sözcüğünün anlamlı en küçük birim olmadığı, sözcüğün ‘geŋ/keŋ/kéŋ’ isim kökünden türetilmiş olması gerektiği ortaya çıkmaktadır (Gülensoy, 2011: 364).
Boyun coğrafyası nedir?
Boyun: İki nehir vadisinin zıt yönlere açılan en yüksek kısmı ve iki zirve arasındaki alanın en alçak kısmı boyun olarak adlandırılır. Bu yerlere bel veya geçit de denir.
Eğri kökü nedir?
Latince adı “Acorus calamus” olan Egir kökü, Apiaceae familyasına aittir. Akarsularda ve durgun su yataklarında yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Doğal yaşam alanı Kuzey Amerika ve Hindistan’dır.
Uykunun kökü nedir?
Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.
Sevinçli kökü nedir?
Eski Türkçe sevin – “sevinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe sev- fiilinden, Eski Türkçe +In- ekiyle türemiştir.
Işık kökü nedir?
Işık – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yasuk “ışık, güneş” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yasu – “parlamak” ve Eski Türkçe eki +Uk’dan türemiştir. Daha fazla bilgi için Işık makalesine bakın.
Yüksek kelimesinin kökü nedir?
yü-k kökünden yük+se- “yükselmek” sözcükleri, ismi fiile dönüştüren +se- ekiyle türemiştir. Bu fiilden ise Yüksel+k “yukarı” sözcükleri, fiili isme dönüştüren -k ekiyle türemiştir.
Türemiş kökü nedir?
GÖVDE + SON EKİ + EĞİLİM EKİ ⇒ Yapım ekleri eklenerek oluşturulan yeni sözcükler türemiş sözcük olarak ifade edilir.
Baskın kökü nedir?
Raid – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe bas- fiilinden, Türkçe-Türkçe +gIn ekiyle türemiştir.
Aslında kelimesinin kökü nedir?
Aslında bu kelime, “çamur” anlamına gelen “fish” isminden, küçültme eki “+aç+” ile türemiştir.