Boğazkale hangi ile bağlı?
Boğazkale ilçesi Sungurlu ilçesine bağlı bir bucak merkezi iken; 1987 yılında bölgenin turistik durumu göz önüne alınarak ilçeye dönüştürülerek Çorum’a bağlanmıştır. Boğazköy yerleşim birimi Çorum ilinin 82 km güneybatısında yer almaktadır.
Hattuşaş’ta ne var?
Hattuşa çok büyük bir alanı kaplamaktadır. Kazılar sırasında beş kültür katmanı ortaya çıkarılmıştır. Bu topraklarda Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar bulunmuştur. Kalıntılar Aşağı Şehir, Yukarı Şehir, Büyük Kale (Kraliyet Kalesi) ve Yazılıkaya’dan oluşmaktadır.
Çorum’un en güzel ilçesi hangisidir?
Ortaköy ilçesi Çorum’un en doğal güzelliklere sahip ilçesidir. Ortaköy ilçesinde Çorum’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken birçok yayla ve dağ bulunmaktadır.
Hattuşa kentinin tarihteki önemi nedir?
1906 yılında başlayan kazılara göre buradaki yerleşim M.Ö. 2. binyılda Anadolu ve Kuzey Suriye’yi yöneten Hitit devletinin başkenti olduğu düşünülüyor. Dünya Mirası Alanı olan Hattuşa antik kenti sadece Çorum’un değil ülkemizin de en önemli arkeolojik alanlarından biridir.
Hattuşa kaç saatte gezilir?
Eğer erkek gibi okumak ve gezmek istiyorsanız 2-3 saat yeterli olacaktır.
Boğazköy hangi şehirdedir?
Boğazköy, İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde bir kasabadır. Arnavutköy’ün aşırı büyümesi nedeniyle başka kasabalar oluşmuştur. Boğazköy bunların en büyüğüdür. 6.000 evden oluşan kasabanın 3 ilçesi vardır.
Hattuşa’yı kim inşa etti?
Hattuşa kalıntılarının yerleşiminin MÖ 3. binyılda başladığı bilinmektedir. Ancak şehir, Anadolu’nun en eski medeniyetlerinden biri olan Hititler ile tarih sahnesine çıkmıştır. Tabletlerde “Bin Tanrının Şehri” olarak geçen Hattuşa, Hitit medeniyetinin başkentidir ve MÖ 1650’de kurulmuştur.
Çorum’un eski ismi nedir?
Gordiana önce Gordum’a, zamanla da Çorum’a dönüşmüştür. Antik Yunan kaynaklarında Çorum’un adı Niconia olarak geçmektedir. Bizans döneminde Evkaite olarak da bilinmektedir. 1072’deki Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Çorumlu olan ilin adı, 16. yüzyılın sonlarına doğru “lu” ekinin kaldırılmasıyla Çorum olarak kalmıştır.
Çorum’un en büyük ilçesi neresidir?
Osmancık, merkez nüfus bakımından Sungurlu’yu geride bırakarak nüfus bakımından Çorum’un en büyük ilçesi oldu. Osmancık’ın nüfusu 30.781 olarak bildirilirken, ilçe merkezi Sungurlu’nun nüfusu 30.456 idi. Toplam nüfus bakımından Sungurlu ilk sırada yer alıyor.
Çorum neyi ile ünlü?
Çorum denince akla ilk gelen şey leblebidir. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada meşhur olduğu söylenebilir. Öte yandan kebabı, mantısı ve dolmasıyla da meşhurdur. Ayrıca Çorum, tarihi ve kültürü açısından önemli bir turizm şehridir.
Hattuşa’nın sahibi kim?
Mehmet Ali Doğan 1961 yılında Çorum’da doğdu ve ilk ve orta öğrenimini Çorum’da tamamladı. Kısa bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra 1990 yılında kendi şirketini kurarak iş hayatına başladı.
Alacahöyük ve Hattuşaş aynı mı?
Çorum’un Boğazkale İlçesi’ndeki Hattuşa ve Alaca İlçesi’ndeki Alacahöyük kalıntılarını kapsayan alan, 1988 yılında Boğazköy Alacahöyük Tarihi Milli Parkı ilan edildi.
Aslanlı kapı nerede bulunur?
Aslan Kapısı veya Aslan Kapısı, antik Mycenae kentinin ana kapısıdır. Surlarla çevrili kalenin kuzeybatısında yer alır. Aslan Kapısı’nın MÖ 13. yüzyılda inşa edildiğine inanılmaktadır.
Çorum’un en büyük ilçesi neresi?
Osmancık, nüfus bakımından Sungurlu’yu geçerek Çorum’un nüfus bakımından en büyük ilçesi oldu. Osmancık’ın nüfusu 30.781 olarak bildirilirken, Sungurlu ilçe merkezinin nüfusu 30.456 idi. Toplam nüfus bakımından Sungurlu ilk sırada yer alıyor.
Mecitözü nereye bağlıdır?
Mecitözü, Çorum ilinin bir ilçesidir.
Oğuzlar nerenin ilçesidir?
İlçe, İskilip ilçesine bağlı Karaviran adlı bir köy iken 1950’li yıllarda ismi Karaören olarak değiştirilmiş ve 1964 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. İlçe, 1990 yılında Oğuzlar ismiyle kurulmuştur. Çorum’a 57 km. uzaklıktadır. Yüzölçümü 121 km² olup, rakımı 650 metredir.
İskilip nerenin ilçesidir?
1921 yılına kadar bağımsız bir sancak olan Çorum, Cumhuriyetin ilanından sonra il olmuş, İskilip ise Çorum’a bağlı bir ilçe merkezi olmuştur. İskilip, İç Anadolu ile Karadeniz Bölgesi sınırında geçiş kuşağında yer almaktadır.