İçeriğe geç

Hukuki Dinlenilme Ilkesi Nedir

HMK 27 madde nedir?

16. 6100 sayılı Türk Medeni Kanununun 27. maddesine göre: “(I) Davaya katılanlar, müdahil olanlar ve davayla ilgili diğer taraflar, kendi haklarıyla ilgili olarak dinlenme hakkına sahiptirler.”

Hukuk devleti ilkesi ne demektir?

Hukukun üstünlüğü ilkesi basitçe devletin hukuka bağlılığını ifade eder. Toplumsal yaşam bunu gerektirdiğinden, siyasal toplumun bir örgütü olarak devletin her zaman bir hukuka sahip olduğu mantıksal olarak kabul edilmelidir. Tarihsel süreç içerisinde değişen şey, devletin hukuka uyumu sağlama biçimidir.

Hukukta evrensellik ilkesi nedir?

Evrensel yargı yetkisine sahip olan Devlet, suçun işlendiği yerde yargı yetkisine sahiptir; yargı yetkisi, failin ve mağdurun uyruğuna bakılmaksızın, yalnızca suçun konusuna dayanmaktadır.

Kanunda belli hukuki durum için konmuş olan bir kuralı ona benzeyen fakat hakkında hüküm bulunmayan başka bir hukuki olaya uygulamaya ne ad verilir?

Karşılaştırma, belirli bir hukuki ilişki veya durum için yapılmış bir hukuk kuralının, benzer olan ancak kuralı olmayan başka bir hukuki ilişki veya duruma uygulanmasıdır. Ancak analojiye başvurulabilmesi için, hukuki ilişkiler arasında kabul edilebilir bir benzerlik olması gerekir.

Hukuk dinlenilme hakkı nedir?

Dinlenme hakkı, hem yargılama sürecinde ileri sürülen tüm iddia ve savunmaların dinlenmesini isteme hakkını hem de yargılama sonunda alınan karara karşı itiraz etme hakkını içerir.

HMK 322 maddesi nedir?

(1) Bu Kanunda ve diğer kanunlarda olağan usul hükümlerinin bulunmadığı hâllerde, yazılı usul hükümleri uygulanır. (2) Ortaklığın bölünmesi ve feshi için satışın gerekli olduğu hâllerde, hâkim, satış vekili atar.

Hukuk devletlerinin temel ilkeleri nelerdir?

Hukukun üstünlüğünün özel gereklilikleri: Temel haklar ve özgürlükler yargı denetimine tabi olmalıdır. Hukuki kesinlik ilkesi olmalıdır. Mahkemeler bağımsız olmalı ve hakimler hukuki kesinlik ilkesini garanti etmelidir.

Hukuk üstünlüğü ilkesi ne demektir?

Hukukun üstünlüğü esasen vatandaşların ve onları yönetenlerin hukuka uyması anlamına gelir.

Hukuk bağlılık ilkesi nedir?

(1) Hakim, tarafların başvurularının sonuçlarıyla bağlıdır; bundan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre istenenden daha az bir sonuca ulaşılabilir. (2) Hakimlerin tarafların başvurularıyla bağlı olmadığını belirten kanun hükümleri saklıdır.

Şahsilik ilkesi ne demek?

“Kişilik ilkesi” devletin, yurt dışında işlenen suçlardan dolayı vatandaşlarını cezalandırabileceğini ve yurt dışında vatandaşlarına karşı suç işlenmesi halinde de faili cezalandırma yetkisine sahip olduğunu ifade eder.

Ülkesellik ilkesi nedir?

Suçu işleyen veya suçtan zarar gören kişinin uyruğu ne olursa olsun, suçun işlendiği devletin ceza hukukunun suça uygulanması ilkesine mülkilik ilkesi denir (Tezcan vd., 2014: 80).

Mağdura göre şahsilik ilkesi nedir?

-Kişilik ilkesi: Suçun işlendiği yer neresi olursa olsun, vatandaşın fail (faile göre kişilik) veya mağdur (mağdura göre kişilik) olması durumunda devletin cezalandırma yetkisi vardır.

İura novit curia ilkesi nedir?

Iura novit curia, “mahkeme hukuku bilir” ilkesini ifade eden bir Latince hukuk kuralıdır; yani, bir uyuşmazlığın taraflarının kendi davalarına uygulanacak hukuku savunma veya ispat etme zorunluluğu yoktur.

Ceza hukukunun 3 temel ilkesi nedir?

Ceza hukukunun en önemli temel ilkeleri şunlardır: Kanunilik, cezanın kusurluluğu ilkesi, cezanın şahsiliği ilkesi, hümanizm ilkesi, hukukun üstünlüğü ilkesi.

Hukukta belirlilik ilkesi ne demek?

Netlik ilkesi, yasaların hukuki kesinliği sağlayacak kadar net olması ve olası keyfi yorumlara izin vermemesi anlamına gelir. Öngörülebilirlik ilkesi, yasaların sonuçlarının öngörülebilir olması anlamına gelir.

HMK basit yargılama usulü hangi davalarda uygulanır?

(1) Kanunda açıkça öngörülen haller dışında, aşağıdaki hâllerde olağan yargılama usulü uygulanır: a) Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler. b) Kanunun dosya üzerinden doğrudan doğruya karar vermesine izin verdiği dava ve işler.

Karar düzeltme HMK hangi madde?

Hükmün düzeltilmesi ve açıklanması 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 304 ve devamı maddelerine göre yapılır. Maddelerde düzenlenmiştir. Bir karar buna göre düzeltilirse, düzeltme iptal edilmediği veya iptal edilmediği sürece karara ek sayılır. Başka bir deyişle, düzeltme notu artık hatanın yerine geçer.

Sözlü yargılamada ne yapılır?

Mahkeme sözlü duruşmada tarafların son sözlerini sorar ve hükmünü açıklar (HMK Madde 186/2). Hakim resen Türk hukukunu uygular (HMK Madde 33). Mahkeme Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun (HGK 13.03) emredici hükümlerine uymalıdır.

HMK 28 madde nedir?

Madde metni (2) Mahkeme, ancak ilgili kişinin talebi üzerine veya kendiliğinden, genel ahlak, kamu güvenliği veya korunan kişilerin daha yüksek çıkarları için kesinlikle gerekli olması halinde, yargılamanın bir kısmının veya tamamının gizli tutulmasına karar verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir