Kaynaştırma sinifi nedir?
MADDE 23 – (1) Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin, destekleyici eğitim hizmetleri sağlanarak, engelli olmayan akranlarıyla birlikte, resmî ve özel okullarda eğitimlerini sürdürmeleri; okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında devamlılık esasına dayalı özel eğitim uygulamalarıdır.
Özel eğitimde kaynaştırma nedir?
Kapsayıcılık, sınıf öğretmenine ve/veya engelli öğrenciye gerektiğinde destekleyici özel eğitim hizmetlerinin sunulması koşuluyla, engelli öğrencilerin normal eğitim ortamlarında eğitilmesidir.
Kaynaştırma nedir meb?
Günümüzde eğitimde kapsayıcılığın sağlanması amacıyla uygulanan kaynaştırma yoluyla eğitim, engelli bireyin engellilik tanısı konulduktan sonraki gelişimini en üst düzeye çıkarmayı ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamayı amaçlamaktadır.
Hangi çocuklar kaynaştırma öğrencisi olur?
Uyum güçlüğü çeken çocuklar, otistik çocuklar (Otizm hakkında bilmeniz gereken her şey, belirtilerinden tedavisine), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar kaynaştırma eğitimi alabilirler.
Kaynaştırma nedir?
Eğitimde kapsayıcılık, özel gereksinimli öğrencileri belirli süreler boyunca veya tam zamanlı olarak genel eğitim sınıfında barındırma uygulamasıdır. Engelli öğrenciler için kapsayıcı eğitim, özel gereksinimli öğrencilerin sosyal becerilerinin ve sosyal uyum yeteneklerinin gelişimi için değerlidir.
Kaynaştırma öğrencisi kaç gün okula gelir?
– TAM ZAMANLI ENTEGRASYONLA EĞİTİMLERİNE DEVAM EDEN ÖZEL EĞİTİM İHTİYAÇLARI OLAN ÖĞRENCİLER VE ÖZEL EĞİTİM İÇİN MESLEK YÜKSEKOKULLARINA KAYITLI ÖĞRENCİLER, TOPLAM MAZERSİZ DEVAMSIZLIKLARIN 20 GÜNÜ GEÇMEMESİ ŞARTIYLA. Devamsızlık süresi 70 gün olarak kabul edilir.
Kaynaştırma kararını kim verir?
KAPSAYICI EĞİTİMİN İLKELERİ Hizmetler eğitim ihtiyaçlarına göre planlanır, eksikliklere göre değil. Kararlar aile okul eğitim teşhis prosedürüne göre verilir.
Okulda kaynaştırma nedir?
Dahil etme öğrencisi, özel eğitime ihtiyaç duyan kişilerin akranlarıyla birlikte eğitim ve öğretim almasını sağlayan bir sistemdir. Başka bir deyişle, dahil etme öğrencisi engelli ve engelli olmayan kişileri bir araya getirir.
Kaynaştırma türleri nelerdir?
Ülkemizde kaynaştırma eğitimi üç farklı modelde uygulanmaktadır: tam zamanlı kaynaştırma, yarı zamanlı kaynaştırma ve ters kaynaştırma.
Kaynaşma nedir örnek?
Bu, bileşik bir sözcüğü oluşturan ilk sözcüğün sonundaki sesin kaybolması olgusudur. kahvaltı (< kahvenin altında), neden (< ne için), nasıl (< gerçek olan şey), ne var ne yok (< neler oluyor), neler oluyor (< neler oluyor), seksen (< sekiz on), doksan (< dokuz on), kardeş (< kardeş).
Öğretmen kaynaştırma öğrencisine nasıl davranmalı?
Her aşamada, öğrencileri öğrenmeye dahil etmek ve özgüvenlerini artırmak için motive edici ve cesaretlendirici kelimeler kullanılmalıdır. Öğrenci-öğrenci işbirliği ve dayanışma uygulamaları dahil edilmelidir. Öğrencilerin kaynaştırma öğrencisine kabul etmesi ve yardım etmesi sağlanmalıdır.
Kaynaştırma neden önemlidir?
Dahil etme uygulamaları, konuşma ve dil gecikmesi olan çocuklarda iletişim ve konuşma becerilerinin geliştirilmesini sağlar. Dahil etme eğitimi alan öğrencinin sınıfındaki diğer öğrencilerin tanınması artar.
Kaynaştırma öğrencisinden kim sorumludur?
CEVAP: Okula entegre olanlar diğer öğrencilere yönelik tekliflerden de yararlanırlar. Bu nedenle, okul yönetiminin ve öğretmenlerin sorumluluğundadır.
Kaynaştırma kararı nasıl kaldırılır?
Eğitim değerlendirme ve tanısına göre “Akranlarıyla aynı sınıfta, aynı eğitime devam etmesi uygundur.” Kararı verilen öğrencinin kabul kararı, Özel Eğitim Değerlendirme Komisyonu’nun “Yönetici Raporu” ve İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Komisyonu’nun “Sınıflandırma Kararı” ile bozulur.
Kaynaştırma öğrencisinin hakları nelerdir?
Entegre öğrenciler ilköğretimleri boyunca tüm dersleri geçme hakkına sahiptir. Belirli davranış sorunları varsa kariyer danışmanından destek alacaklardır. Yaş gruplarındaki diğer çocuklarla iletişim kurma fırsatı verilecektir. Entegre öğrenciler mümkünse ön sıraya oturmalıdır.
Kaynaştırma öğrencisi sinifta kalır mı?
Kaynaştırma ve özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilerin başarısızlıkları nedeniyle sınıf tekrarı yapmaları zorunlu değildir. Yönetmeliğe göre sınıf tekrarı yapmak isteyen öğrencinin velisinin yazılı talebi gerekmektedir.
Kaynaştırma raporu nasıl kaldırılır?
Eğitim değerlendirmesi ve tanısı sonucunda “normal okul eğitimine devam etmesi uygun görülen” öğrencinin okula alınması kararı; Özel Eğitim Değerlendirme Komisyonunun “oryantasyon raporu”, İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Komisyonunun “yerleştirme kararı” ile kaldırılır.
Kaynaştırma sınıfında kaç öğrenci olur?
Bu, MEB Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nin 23. maddesinde belirtilmiştir. Bir sınıfta en fazla 2 öğrenci kaynaştırma eğitimi alabilir. Anaokulunda 2 entegre öğrenci varsa, sınıf mevcudu en fazla 10 öğrencidir; sadece bir öğrenci varsa, sınıf mevcudu en fazla 20 öğrencidir.
Kaynaştırma sınıfında bulunması gereken unsurlar nelerdir?
Kaynaştırmanın başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli olan bu unsurlar; öğretmenler, öğrenciler, aileler, okul yönetimi ve fiziksel çevredir (Kırcaalı-İftar, 1998).