Yargıtay’dan sonra hangi mahkemeye başvurulur?
Karar iptal edildikten sonra Yargıtay dosyayı mahalli mahkemeye veya bölge adliye mahkemesine gönderir. İptal kararından sonra davayı yeniden gören istinaf veya mahalli mahkeme, taraflara iptale karşı ne söyleyeceklerini sorar (CMK m. 307/1).
Yargıtaydan sonra dosya nereye gider?
Kararla onaylanan dosya kapatılmak üzere posta departmanına teslim edilir. Posta memuru dosyayı kapatır ve yerel mahkemeye iletilmek üzere Yüksek Temyiz Mahkemesi Başsavcılığına teslim eder. Yüksek Temyiz Mahkemesi Başsavcılığı dosyayı posta yoluyla yerel mahkemeye gönderir.
Yargıtay ilamından sonra ne olur?
Yargıtay onay kararı verdiğinde karar kesinleşir. Ceza davasında verilen ceza kesinleşmiş olur ve cezanın infazı başlar. Hükümlü olarak sanık sıfatını alır. Karara karşı yapılan olağan itirazlar sona erer.
Yargıtay kararı onarsa ne olur?
Mahkûmiyet hükmünün kesinleşmesi ve Yargıtay’ın onama kararı. Kişiye ceza mahkemesi tarafından verilen hapis cezasına karşı istinaf yoluna başvurulması ve bu kararın istinaf üzerine Yargıtay tarafından onanması halinde ceza mahkemesinin hapis cezası kararı kesinleşir.
Yargıtay kararlarına karşı nereye başvurulur?
a- Yargıtay’ın yetki kararına karşı itiraz Davaya müdahil olan davacı da Yargıtay Başsavcılığına itiraz edebilir. Kararın düzeltilmesi, Yargıtay’ın kesin yetki kararına karşı itiraz edilebilecek bir yoldur.
İstinaf mahkemesinden sonra yargıtaya gidilir mi?
Yargıtay, istinaf yoluna başvurulan Yargıtay hukuk dairelerinin kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını iki hafta içinde inceler.
5 yıl ceza Yargıtay’a gider mi?
Adalet sisteminde “temyizi atlatma” yöntemi: Beş yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan herkes, temyiz başvurusunda bulunmadan Yargıtay’a gidiyor.
Yargıtay’ın verdiği bozma kararına ilk derece mahkemesinin direnmesi halinde nasıl bir yol izlenir?
Öncelikle Bölge Mahkemesi’nin esastan reddi kararından sonra Yargıtay’ın kararı bozuldu ve dosyanın İlk Derece Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi. İlk Derece Mahkemesi daha sonra Yargıtay’ın iptal kararı doğrultusunda karar verirse geriye sadece temyiz yolu kalıyor.
Yargıtay kararı bozdu şimdi ne olacak?
ÖZET: İlk derece mahkemelerinin temyiz edilebilir kararlarına karşı yapılan temyiz başvurularında Yargıtay, kararı veren ilk derece mahkemesine veya bozmaya karar verdiği takdirde diğer bir ilk derece mahkemesine davayı gönderebilir.
Yargıtaydan dönen dosya İstinaf’a gider mi?
Özet: Yargıtay’ın iptal kararının ardından, davanın gönderildiği ilk derece mahkemesinin kararı artık temyiz konusu değil, doğrudan temyiz konusu haline gelmiştir. Yanlış merciye başvurarak yanıltılan tarafların hakları etkilenmemektedir.
Yargıtay en fazla ne kadar sürer?
Bilindiği üzere ülkemizde 2016 yılında yapılan değişiklikle Yargıtay ve Danıştay üyelikleri 12 yılla sınırlandırılmış ve aynı üyenin yeniden seçilemeyeceği kabul edilmiştir.
Yargıtay’da onanan dosya ne zaman infaza verilir?
Yargıtay’ın onay kararının dosyanızla birlikte bölge mahkemesine gönderilmesi, mahkeme katibinin nihai kararı infaz savcısına bildirmesi vb. ve cezanız üç yıldan az ise yakalama emri veya celp çıkarılması bir miktar zaman (birkaç hafta veya ay) alacaktır.
Yargıtay kararı nereye itiraz edilir?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının temyiz yetkisi 1412 sayılı kanunla Yargıtay kararlarına karşı karar düzeltme usulünü tesis etmiştir. Bu yol 5271 sayılı kanunla kapatılmıştır. Artık bireyler için tek yasal başvuru yolu Yargıtay kararlarına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmaktır.
Yargıtay aşamasında etkin pişmanlık olur mu?
Etkin pişmanlık kurumu, yargılamada verilen karar kesinleşinceye kadar uygulanabilir. Başka bir deyişle, etkin pişmanlık hükümleri, dava temyiz veya istinaf aşamasında olsa bile uygulanabilir.
Yargıtay dosya inceleme ne kadar sürer?
Yargıtay Başsavcılığı’nda bu süre ortalama 473 gün olarak hesaplanmıştır. Dosyanın incelenmesi ve sonuçlandırılması davanın türüne ve dosyaya göre değişmekle birlikte, genel olarak bir dosyanın Yargıtay’a sunulması 18 ayı bulmaktadır, ancak bu kesin değildir.
Yargıtay’ın bozduğu dava ne olur?
İlk derece mahkemesi Yargıtay kararını bozarsa bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. İlk derece mahkemesi veya bölge mahkemesi kararını onar ve bu karara karşı temyiz yoluna başvurulursa, inceleme Yargıtay Genel Kurulu tarafından yapılır.
İstinaf mahkemesi kaç ay sürer?
Ancak uygulamada, farklılıklara rağmen, bölge adliye mahkemesinde ön inceleme sürecinin ortalama 30 gün içinde tamamlandığı varsayılabilir.
Temyizden sonra nereye gidilir?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı dosyayı inceledikten sonra tebligatla birlikte Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi’ne gönderilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ilgili Ceza Dairesi’ne gönderilen dosya kayıt altına alınır ve Daire’ye bir ana numara verilir. Dosya bu numara kullanılarak takip edilir.
Yargıtay kararına nasıl itiraz edilir?
Madde 308 – (1) Yargıtay Başsavcısı, Yargıtay Ceza Dairelerinden birinin kararına karşı, resen veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde itiraz edebilir. Sanık lehine itiraz için süre aranmaz.